top of page

Den osmý - Liberty Island, Wall Street, 9/11 Memorial a první Airbnb zkušenost!

Pondělí pro nás začalo opět přesunem, protože Jeff už čekal jiné hosty. Jelikož hostely v New Yorku (a ještě na poslední chvíli) byly mimo náš rozpočet, našly jsme si na poslední den na východě ubytování přes Airbnb. I když většinou nabízí hostitelé na Airbnb volný pokoj přímo u sebe doma (takže princip je podobný jako u Couchsurfingu, s tím rozdílem že zde musíte zaplatit), my jsme měly štěstí na mladý pár, který měl k dispozici pro Airbnb celý byt, ve kterém sám nepřebýval. Minipokojíček na jednu noc nás vyšel na 78$. Alespoň náš přesun netrval dlouho, už jsme sice nebydlely na Manhattanu, ale přesunuly jsme se přes most do Williamsburgu.

Samotný přesun nebyl až takový problém, spíš dostat se do samotného bytu. Nemohly jsme se dozvonit, tak jsme zašly do cafe&baru, který byl hned vedle domu, kde jsme měly bydlet. Urgovala jsem Petera, který nám měl byt otevřít. A čekalo nás první dobrodružství dne!

Peter s klidem napsal, že se asi chvíli opozdí a dál psal něco zhruba takového: "Jděte do domu číslo bla bla na rohu ulice té a té, kód dveří je XYZ. Tam jďete do prvního patra až na konec chodby, kde bude oranžový box s klíčem od našeho bytu. Kód k boxu je bla bla, vemte jeden klíč a vraťte se k původnímu domu. Klíčem, který nyní máte odemkněte vchodové dveře a jeďte do třetího patra, tam je další box (s kódem bla bla) s klíčem, který je od dveří bytu. Všichni sdílí jeden klíč, takže ho tam pak zase vraťte." Tak jsme vzaly naše kufry a ještě jednou radši zkusily zazvonit na byt, kde jsme měly bydlet. Stále tam nikdo nebyl, ale ze dveří zrovna vycházel Peterův známý, který se nás zeptal, koho hledáme a nakonec nás dovedl až nahoru do bytu, kde nám ukázal box s klíčem a pustil nás dovnitř. Krátce po tom co jsme začaly vybalovat, přišel i Peter. Byl velice milý. Rád by se podíval do Prahy, i když přesně nevěděl, kde to vlastně je. Pak nám dal pár tipů, jak se dostat na místa, která jsme měly dnes v plánu navštívit a poradil nám, i jak se dostat zítra na letiště. Odpoledne jsme tedy konečně mohly vyrazit k našim dnešním typicky turistickým cílům. A jako první jsme vyrazily k Soše Svobody. Lístek na vyhlídku do korunky se musí kupovat několik měsíců dopředu, což jsme sice věděly, ale v tu dobu jsme zase nevěděly, kdy budeme v New Yorku. Spokojily jsme se tedy pouze s výletem lodí na Liberty Island a procházely jsme se pouze pod sochou. Lístek nás vyšel na 18$, s tím že platil i na návštěvu Ellis Islandu, kde parník také staví. Po divoké a větrné plavbě lodí jsme se vydaly opět do ulic Manhattanu, a to konkrétně na Wall Street a foto jsme si udělaly i před nejznámější světovou burzou NYSE. Koukly jsme se i k památníku 9/11, respektive dvěma památníkům, které vyrostly na místě, kde kdysi stálo Světové obchodní centrum. V bezprostřední blízkosti památníku teď stojí také třetí nejvyšší budova světa - Freedom Tower (1 WTC).

Tímto jsme měly pro východní pobřeží splněno a mohly jsme vyrazit vstříc západnímu cípu USA. Příští destinace San Francisco!

bottom of page